WIE ZIJN WE?

De Zingende Brug is een open vereniging die de volksliedtraditie levend houdt en iedereen van harte verwelkomt die daarmee wil kennismaken.

De meeste liederen uit onze verzameling staan in een Europese taal en worden ook steeds in hun oorspronkelijke taal gezongen.

Hiermee zetten we het werk voort waarmee de Weense filoloog Sepp Gregor (1903-1987) in 1949 in Duitsland (Essen/Ruhr) begonnen is: over de breuklijnen binnen Europa heen bruggen slaan via het lied.

In onze tijd zijn bruggen nodig tussen alle werelddelen, daarom lassen we meer en meer niet-Europese volksliederen in. Ook interessante hedendaagse liederen die gemeengoed werden komen aan bod.

WAT DOEN WE?

Uiteraard redden we met liederen de wereld niet, maar het blijft bijzonder boeiend om dit fantastische erfgoed te verkennen en, naast al de contrasten tussen de volksliederen, vele overeenkomsten te ontdekken. Zo leren we de cultuur en de geaardheid van een volk, een regio of een tijdsperiode kennen. Er wordt per lied evenveel aandacht besteed aan de melodie als aan de tekst en de symboliek.

WAAR EN WANNEER ZINGEN WE?

De Zingende Brug is geen koor, maar eerder een permanent zangatelier dat georganiseerd wordt volgens verschillende formules. De Zingende Brug denkt niet in termen van repetities of concerten, iedereen komt zo vaak het hem/haar past. Er zijn maandelijkse zangavonden in Leuven. Jaarlijks is er een zangweekend, een zomerzangweek, en geregeld een buitenlandse reis waarbij we bewust contact zoeken met de bakermat van de liederen. Plaats en data vind je op de pagina 'activiteiten'.

Nog vragen? veerle@dezingendebrug.be

© 1949 - 2024 De Zingende Brug

Website en tekeningen: ibiaru.com